شعارهای حوزه گردشگری وجهی ندارد / پنج سال برای حفظ سکونتگاه در تهران، اصفهان، یزد و کرمان فرصت داریم / باید اقدام فوری کنیم – تلگرام آپ
شعارهای حوزه گردشگری وجهی ندارد / پنج سال برای حفظ سکونتگاه در تهران، اصفهان، یزد و کرمان فرصت داریم / باید اقدام فوری کنیم – تلگرام آپ
سلام نو – سرویس فرهنگ و هنر: این روزها سخن از خطرات بحرانهای محیط زیستی کشور برای مردم و آینده ایران بسیار است، بحرانی که به باور بسیاری میتواند ایران را با ابربحرانهایی حیاتی مواجه کند. اما آیا بحرانهای زیست محیطی میتواند گذشته و میراث تاریخی آن را نیز تحت شعاع قرار دهد؟
محمدرضا محبوبفر، کارشناس و پژوهشگر گردشگری و میراث فرهنگی در گفتوگو با سلام نو با تایید این مسئله میگوید که تا همین حالا هم بحرانهای زیست محیطی باعث آسیبی بسیاری به بافتهای تاریخی و طبیعی کشور شده و ایران را از یک مقصد دست اول توریستی پایین کشیده است.
این کارشناس و پژوهشگر حوزه بحرانهای محیطی ادامه میدهد: وقتی از ورشکستگی منابع آبی کشور، خشکسالی، سوءمدیریت منابع آب، تغییر اقلیمی، تخریب محیط زیست و جنگل تراشی حرف میزنیم این یعنی جاذبههای گردشگری طبیعتگردی ما در حال نابودی است.
وی با اشاره به جادههای شمالی کشور از جمله چالوس میگوید: به عنوان نمونه اکنون جادههای شمال کشور دچار رانش و فرونشست است، جادههایی که از جاذبههای گردشگری کم نظیر برخوردار است. همین مسئله درباره بسیاری از جادههای زیبای ما صدق میکند. از سوی دیگر ما امروز میبینیم که فرونشست در گام اول قناتهای قدیمی را از بین میبرد و بعد از کویر و مناطق روستایی به مناطق شهری رسیده و در این مناطق شهری به بافتهای تاریخی آسیب زده است.
این عضو انجمن علمی گردشگری ایران با اشاره به تبعات بحرانهای زیست محیطی برای بافتهای تاریخی کشور ادامه داد: ما امروز شاهد آسیب دیدن بافتهای تاریخی تهران، کرج، اصفهان، کرمان و یزد به خاطر فرونشست هستیم. امروز از پل خواجو و میدان نقش جهان در اصفهان تا تخت جمشید و پاسارگاد در شیراز از فرونشست زمین آسیب دیده است.
محبوبفر با اشاره به این مسئله که امروز از ورشکستگی آبی عبور کردهایم و به نابوی سکونتگاه رسیدهایم، گفت: امروز سکونتگاههایی در حال تخریب است که به جز محل زندگی به فرهنگ و گذشته ما نیز مربوط است. تخریب این سکونتگاه باعث تخریب بسیاری از جاذبههای گردشگری ما شده است. ما قبلا در زمینه اکوتوریسم یا میراث فرهنگی و تاریخی رتبههای هشتم و دوازدهم را داشتیم، اما امروز در وضعیتی به سر میبریم که به خاطر درگیری 90 درصد پهنه کشور با بحران آب و تخریب محیط زیست از این رتبهها خارج شدیم و از مقاصد اصلی گردشگری خارج شدیم.
وی به شعارهای مختلفی که در حوزه جذب توریست داده میشود گفت: امروز شعارهای بسیاری در زمینه گردشگری داده میشود، اما این شعارها بیجا و بلاوجه است. به جا است که قبل از پرداختن به بحث گردشگرپذیر بودن کشور از تخریب گسترده محیط زیست سخن گفته شود. بسیاری از طرحهای عمرانی که این سالها اجرا شده به توسعه معکوس و توهم توسعه انجامیده که دست آوردش نابودی محیط زیست و منابع آبی کشور بوده که اتفاقا بخشی از جاذبههای گردشگری ایران بودهاند.
این کارشناس حوزه گردشگری در پاسخ به این سوال که درمان این بحرانهای اقدام فوری است یا ریشهای گفت: من معتقدم که باید اقدام فوری کرد. ما فرصتی نداریم. امروز در تهران، اصفهان، یزد و کرمان ما در نهایت پنج سال فرصت داریم تا از تخریب سکونتگاه جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: شما ببینید اوضاع محیط زیست چقدر خطرناک است که وضعیت تغییر اقلیم ما به نقطهای رسیده که شاهد پاردوکس سیلاب و خشکسالی در زمستان امسال هستیم. شما میبینید که سیلاب در جنوب و شمال کشور رخ میدهد، اما بارشها تاثیری در سطح منابع آبی کشور ندارد. در نتیجه ما باید اقدام فوری و عاجل کنیم چون همین حالا هم تغییر اقلیم در ایران به گونهای است که افزایش دمای ایران 2 درجه از دیگر کشورهای منطقه بیشتر بوده است. حتی برخی کارشناسان این تغییر دما را بیش از 2 درجه میدانند.
محبوبفر با اشاره به ایرادات لایحه بودجه برای محیط زیست و گردشگری ایران گفت: در لایحه بودجه 1401 به اتمام و احداث 63 سد در کشور اشاره شده که تیر خلاصی بر محیط زیست، منابع آبی و گردشگری کشور است. این در حالی است که یک میدان نقش جهان در اصفهان درآمدی شگفتانگیز برای کشور دارد. امروز اولویت دولت و حکومت باید حفظ محیط زیست باشد وگرنه صرفا دست مافیای محیط زیست و آب را باز میگذاریم.