آیا مشکل ازدواج در ایران کمبود شوهر است؟ – تلگرام آپ
آیا مشکل ازدواج در ایران کمبود شوهر است؟ – تلگرام آپ
سلام نو – سرویس سیاسی: امیرحسین بانکیپور سر لیست نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی در تازهترین اظهار نظر خود درباره ازدواج به دختران مجرد بالای ۳۰ سال توصیه کرده که با توجه به کمبود پسر مجرد در کشور «با مسلمانان و شیعیان علاقهمند به ایران ازدواج کنند؛ از این طریق نه تنها توسعه فرهنگی اتفاق افتاده است و ارتباطات بینالمللی تقویت میشود، بلکه این نسبیت به هم ریخته در کشور نیز بر طرف میشود.»
امیرحسین بانکیپور پیش و پس از ورود به مجلس از جدیترین فعالان حوزه افزایش جمعیت ایران بود و برای تسهیل ازدواج ایدههای مختلفی را مطرح کرده. حالا هم در تازهترین مصاحبه خود میگوید که «باید به جوانان مجرد کمک کنیم، سن ازدواج را پایین بیاوریم، امر ازدواج را تسهیل کنیم، به درمان زوجهای نابارور کمک کنیم و زوجهای جوانی که به هر دلیل فرزندآوری را به تأخیر میاندازند را ترغیب کنیم.»
نگرانی برای بحران پیری جمعیت نگرانی درستی است، اما حل یک بحران به تخصص، تسلط بر موضوع و ارائه راه حلها منطقی و غیرشعاری نیاز دارد، نه حرفهای جالب زدن برای رسانهها و پاک کردن صورت مسئله بحران.
ازدواج با مرد شیعه خارجی بد نیست، ولی نوع نگاه بانکیپور به این مسئله و دیدن زن و مرد به چشم ابزار توسعه فرهنگی و تقویت روابط بینالملل خجالت آور است.
مسئله دیگر این است که اساس فرض آقای بانکیپور اشتباه است و ما با کمبود مرد برای زنان ایرانی مواجه نیستیم. محمد مهدی تندگویان، معاون وقت امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، در ۱۹ تیر ۱۴۰۰ آماری از ترکیب جمعیت کشور ارائه داد و گفت: به طور میانگین از هر ۱۲۲ مرد متقاضی ازدواج تنها ۱۰۰ خانم آماده ازدواج، انتخاب و تشکیل زندگی داریم که خود آمار قابل توجهی است و تاثیر بدی بر آمارهای ازدواج میگذارد.
این در حالی است که در ۲۶ بهمن ۱۴۰۰ صالح قاسمی – دبیر مرکز مطالعات جمعیت در گفتوگو با ایسنا گفت که نسبت جنسی در کشور ما حدود ۱۰۳ است؛ به این معنی که به ازای تولد هر ۱۰۰ دختر، ۱۰۳ پسر متولد میشود و به طور میانگین نسبت جنسی ۱۰۳ اعلام شده است که این موضوع مطلوب و قابل قبول است و از این منظر مشکلی در نسبت جنسیتی وجود ندارد.
بر اساس گفتههای تندگویان و قاسمی نسبت جمعیت ایران یا مشکلی ندارد یا اگر هم مشکلی داشته باشد کمبود دختر مجرد است، نه کمبود مرد مجرد! در نتیجه فرض آقای بانکیپور از اساس اشتباه و توصیه ایشان غلط است. اگر دیگر توصیههای ایشان نیز پایه چنین فرضهایی باشد، باید نگران تصمیمات و آرای ایشان در مجلس بود.
اگر آقای بانکیپور واقعا نگران مسئله ازدواج و افزایش جمعیت هستند بهتر است نگاهی به آمار طلاق در سال ۱۴۰۰ داشته باشند. در سال گذشته از هر سه ازدواج یک مورد آن به طلاق انجامید. به جز این به لطف بحرانهای بیپایان اقتصادی انگیزه خانوادههای برای فرزندآوری را کاهش داده است و زوجها به سختی تمایل به فرزندآوری دارند.
این چنین سخنانی از سوی یک نماینده مجلس تنها باعث بیاعتمادی مردم به خانه ملت، تضعیف سیاستهای کلان نظام در حوزه جمعیت و افزایش بدبینیها میشود.