بنایی با کاربریهای عجیب در اهواز – تلگرام آپ
بنایی با کاربریهای عجیب در اهواز – تلگرام آپ
سلام نو _ سرویس گردشگری: دانشگاهی به شکل سه گوش در نزدیکی رود کارون قرار دارد. ساختمان این دانشگاه در سال ۱۳۰۸ به عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی در اهواز افتتاح شده بود که ۳ سال بعد به استانداری تبدیل شد و در طول جنگ جهانی دوم نیز این ساختمان به مقر ارتش تبدیل شد. در نهایت در سال ۱۳۳۶ این بنا به دانشکده پزشکی تعلق یافت و از همان دوران به عنوان دانشگاه مورد استفاده قرار گرفت. از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۸ نیز از این ساختمان به عنوان دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه جندی شاپور استفاده می شده است. ساختمان سه گوش نشان دهنده قابلیت های خاص معماری دوره ی پهلوی مانند قوس های دایره ای شکل ایوان و رواق های حیاط مرکزی است، همچنین در ایوان با آجر کاشی کاری شده که همین نیز یکی از برجسته ترین قابلیت های معماری آن دوران محسوب می شود. در سال ۱۳۹۳ مرمت عمارت سه گوش آغاز شده است و به مرمت در و پنجره های چوبی اقدام شده است.
آدرس: اهواز، خیابان امام موسی صدر
آشنایی با بنایی عجیب در اهواز
شهر اهواز به رود کارون پرخروش و پلهای زیبا و تاریخیاش معروف است، اما ساختمانهای قدیمی مانند دانشگاه سه گوش ادبیات که از دورهی معاصر در این شهر به یادگار مانده، خاطرات روزهای جوانی دانشجویان و استادان بسیاری است. عمارت زیبای دانشگاه ادبیات با ویژگی بارز سه گوشه بودن به عنوان اولین جرقههای دنیای مدرنیته در شهرهای جنوبی کشورمان شناخته میشود و مانند نگینی بر انگشتر معماری اهواز میدرخشد. پلان دانشگاه سه گوش اهواز را بر اساس معماری شکوهمند دورهی ساسانی (استفاده از خاک و مصالح خشتی) طراحی کردهاند، اما حیاط با صفای آن که در مرکز بنا قرار گرفته است و رواقهایی که در حیاط مرکزی وجود دارد و همچنین قوسهای دایرهای شکل در ایوان، نمادی از نوگرایی در معماری دورهی پهلوی شناخته میشوند. همچنین ایوان و نمای دانشگاه سه گوش ادبیات اهواز را با استفاده از آجر و کاشیهای آبی رنگ تزئین کردند که از مشخصههای معماری در دورهی اسلامی محسوب میشود.
معمار فرانسوی (آندره گدار) که به آثار معماری و تاریخی ایران علاقه داشت، طرح این عمارت را برای اولین بار به عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی شهر اهواز ارائه کرد. دانشگاه سه گوش ادبیات اهواز در سالهای مختلف تغییر کاربری بسیاری داشت، به عنوان مثال قبلا در زمینههایی مانند استانداری، مقر ارتش متفقین، دانشکده پزشکی و دانش سرای عالی تربیت دبیر و غیره فعالیت میکرد و در سال ۱۳۵۰ ه.ش تا سال ۱۳۸۹ در اختیار دانشگاه ادبیات و زبانهای خارجی اهواز قرار داشت. اکنون که با تاریخچه دانشگاه سه گوش اهواز آشنا شدید، خوب است بدانید که این بنا در حال حاضر در دست تعمیر و مرمت است، چرا که رطوبت رود کارون، ریشههای بزرگ درختان اطراف و یادگارهایی از جنگ تحمیلی باعث آسیبهای جزئی در بدنه آن شدند. در حال حاضر این مکان تاریخی قابل بازدید نیست و تنها میتوانید نمای بیرونی آن را ببینید و عکاسی کنید. دانشگاه سه گوش ادبیات امروزه یکی از دیدنی های اهواز محسوب میشود و شکوه معماری دوران مختلف تاریخی ایران را به زیبایی نمایش میدهد.
در ادامه سفر خود میتوانید سری به دیگر جاذبه های توریستی اهواز مانند خانه ماپار، پل طبیعت، پل سیاه، خیابان امام خمینی و پارک جزیره بزنید و به تفریح بپردازید. همچنین در خیابان لشگر میتوانید خود را به یک ساندویچ فلافل و یا سمبوسه مهمان کرده و با چشیدن قهوه تلخ عربی لحظاتی تکرارنشدنی را برای خود و همراهانتان رقم بزنید.
معماری دیدنی دانشگاه سه گوش اهواز
در دوره پهلوی اول، معماری فرانسوی به نام آندره گدار که بسیار علاقمند به آثار معماری و تاریخی ایران بود، طرح ساختمان سه گوش را برای بانک ملی ارائه کرد. گدار که فارغ التحصیل دانشکده هنرهای زیبای پاریس در رشته معماری و باستان شناسی بود، ساختمان کتابخانه ملی ایران، آرامگاه حافظ و چندین بنای معروف دیگر همچون ساختمان موزه ایران باستان را نیز طراحی کرد. آندره گدار در آن زمان رئیس اداره باستان شناسی ایران بود. لازم به توضیح است که او موسس دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران نیز بوده است.
ساختمان سه گوش یا دانشکده ادبیات اهواز مساحتی حدود سه هزار متر مربع دارد. ویژگی بارز آن، طراحی مثلثی شکل آن است که باعث شده به نام سه گوش معروف شود.
مشخصه های معماری دوره پهلوی اول یعنی قوس های دایره ای شکل ایوان و رواق های حیاط مرکزی در این عمارت نیز نمایان است. با این همه ساختمان سه گوش براساس معماری باشکوه دوره ساسانی، درکنار آجرکاری و کاشی کاری های دوره اسلامی ساخته شده است. طرح کاشی کاری ایوان، با آجر دقیقا تکرار شده است و این آجرکاری از ویژگی های برجسته دانشگاه سه گوش بشمار می رود. این عمارت دو ورودی شمالی و جنوبی و حیاطی باصفا در بخش مرکزی دارد.